Skip to main content

Miksi tässä ajassa olisi niin tärkeää voida hallita stressiä?

Vaikkakin erityisten olosuhteiden vallitessa stressi on mitä luonnollisin tunne, joka on meitä montaa varmasti koetellut lähiaikoina. Stressi on kuitenkin hyvä saada hallintaan pitkässä juoksussa. Epävarmat ajat ja epätietoisuus tulevasta nostattavat monenlaisia tunteita, mutta on hyvä ymmärtää, että näiden tunteiden on hyvä antaa tulla ja sitten mennä.

Stressi sekoittaa tunnetasapainomme ja vaikuttaa myös fyysiseen hyvinvointiimme, jos sitä jatkuu liian pitkään. Stressi kaventaa ajatteluamme, estää tehokkaana toimimisen ja se voi pitkään vallitessa estää meitä nauttimasta elämästä. Joskus voi tuntua silta, ettei stressille voi mitään, varsinkaan tällaisessa ajassa, mutta paljon on tehtävissä! Ja tässä artikkelissa tulee muutama vinkki siihen.

Stressinhallinta on samanlainen tunnetaito, jonka voi saavuttaa vain harjoittelemalla. Olemme kaikki tässäkin asiassa yksilöitä ja se on hyvä muistaa. Jokaiselle meistä löytyy se oma sopiva keino hallita stressiä ja se löytyy parhaiten kokeilemalla.

• Selitteletkö itsellesi – miksi stressi on aina väliaikaista (“Nyt on vaan niin miljoona asiaa meneillään”) vaikka et muista milloin viimeksi olisit hengähtänyt?

• Onko stressistä jo tullut osa työminääsi tai kotiminääsi (“Täällä on aina tällainen kaaos ”) tai osaksi koko persoonaasi (“Tuppaa aina vähän kiristämään”)?

• Syytätkö ulkoisia tekijöitä tai tapahtumia stressistäsi vai onko se ihan normaali olotila ja täysin tavanomaista?

Ennen kuin hyväksyt oman vastuusi ja roolisi stressinhallinnassa tulee stressisi olemaan hallitsematonta.

Vinkki 1: Pysähdy ja tunnista todellinen stressin aiheuttaja

Stressinhallinta alkaa siitä, että antaa itselleen aikaa pysähtyä ja tunnistaa ne todelliset stressin aiheuttajat tässä ja nyt. Helposti voisimme vaan todeta, että korona, mutta tärkeämpää olisi pystyä nimeämään koronan vaikutuksista seuraavat todelliset stressin aiheuttajat kuten esimerkiksi työssä olevat konkreettiset haasteet, tai myynnin uudet haasteet, verkkoon siirtymisen haasteet. Haasteet työpäivän uudelleen järjestämisessä.

Kroonisen stressin aiheuttaja saattaa sitten ollakin vaikeampi asia tunnistaa. On helppo sivuuttaa miten omat ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen vaikuttavat omaan päivittäiseen stressitasoon. Toki tämän vallitsevan tilanteen vuoksi stressi on varmasti väistämätön tunne mutta siihen ei kannata jäädä kiinni. Tiedämme että haasteita tulee ja haasteiden edessä stressitasot nousee, mutta ohjailemalla omaa ajattelua pystymme säätelemään tunteitamme ja näin myös laskemaan haastavissakin oloissa omaa stressitasoamme.

Toisille taas asioiden hoitamisen viivyttely saattaa nostaa stressitasoa (itse lukeudun näiden henkilöiden joukkoon) ja olen joutunut uuden tilanteen edessä pysähtymään ja miettimään niitä juurisyitä uudelta kantilta. Ensin ajattelin, tosiaan että tämä vallitseva epätietoisuus tulevasta on se syy, mutta todellisuudessa stressin aiheuttajaksi paljastuikin se, että lykkäsin toimia, joilla olisin alkanut saamaan aikaan niitä asioita, joita uuden tilanteen edessä piti tehdä. Kolmilapsisessa perheessä voidaan puhua uudelleen organisoitumisesta ja kun sain tämän vision kirkkaaksi mielessäni otin käyttöön 4 uutta mahtavaa työkalua.

1. Time boxingin puolison kanssa, jolloin voimme jakaa yhteiseen kalenteriin arjen pyörittämisen ja työmme

2. Clock it Pomodoro ajastimen, että muistan pitää tarvittavat tauot

3. Perheelle ison yhteisen lukujärjestyksen, seinälle kaikkien nähtäville ja

4. Kauppakassi palvelun

Todellisten juurisyiden tunnistamisessa auttaa, kun tarkkailee omia tottumuksia, asenteita ja tekosyitä:

 • Opettele sanomaan ”ei”. Tiedä omat rajasi ja pidä niistä kiinni. Tämä pätee työelämään mutta myös yksityiselämään. Kriittinen tunnetaito on tunnistaa milloin oma kuppi alkaa olemaan liian täynnä.
 • Vältä ihmisiä, jotka aiheuttavat sinussa stressiä.
 • Hallitse ympäristöäsi. Jos huomaat että aina iltaisin stressi alkaa hiipimään, tietoisesti sulje tv.
 • Jos sinua alkaa omassa arjessa ne iltarutiinit ahdistamaan, kokeile järjestää ne toisella tavalla.
 • Jos ruokakaupassa alkaa aina ahdistamaan, kokeile tilata ruoat kotiin toimitettuna.
 • Supista omaa ”to-do listaa”. Analysoi aikatauluasi, vastuitasi sekä päivittäisiä tehtäviä. Jos sinulla on lautasella liikaa, luovu sellaisista asioista mitkä eivät ole välttämättömiä tai siirrä ne listan pohjalle.

Vinkki 2. Aloita stressi päiväkirja

Stressi päiväkirja voi olla yksi tapa tunnistaa oman elämäsi stressitekijöitä ja kuinka sinulla on tapana toimia stressaavissa tilanteissa. Aina kun tunnet stressin hiipivän, kirjaa tuntemuksesi päiväkirjaan. Kun teet tätä päivittäin, pian alat huomaamaan toistuvia kaavoja ja yhteisiä tekijöitä.

Kirjaa ylös:

1. Mikä aiheutti stressiä (arvaa jos et vielä tarkkaan tiedä mikä asia oli)

2. Miltä sinusta tuntui fyysisesti ja millaisia tunteita sinussa heräsi

3. Millaisen reaktion stressi sai sinussa aikaan – miten käyttäydyit

4. Mitä teit olosi helpottamiseksi

 Vinkki 3: Harjoittele stressinhallinnan neljää pää teemaa: vältä, muuta, sopeudu tai hyväksy

Vaikka stressi on hermoston automaattinen reaktio, on kuitenkin huomattu, että jotkut stressin aiheuttajat ovat ennakoitavissa. Esimerkkejä ennakoitavissa stressin aiheuttajista voivat olla esimerkiksi ruuhka, palaveri esimiehen kanssa, perhejuhlat, joulu. Tällaisten ennakkoon ennustettavien stressitekijöiden kanssa voidaan joko muuttaa itse stressaavaa tilannetta vähemmän stressaavaksi tai meidän omaa reaktiota stressaavaan tilanteeseen. Miettiessä kutakin tilannetta on hyvä pitää mielessä nämä neljä vaihtoehtoa: vältä, muuta, sopeudu tai hyväksy.

Vinkki 4: Kääri hihat

Viimeinen mieleen juolahtava asia stressin vallitessa on nousta pystyyn ja lähteä liikkeelle, mutta tosiasia on, että liikuntaa auttaa asiaa valtavasti. Kenenkään ei tarvitse olla himourheilija huomatakseen liikunnan merkityksen stressin laukaisemisessa. Pienikin määrä raitista ilmaa ja liikuntaa vapauttaa endorfiineja, joista seuraa hyvä olo joka voi toimia hyvänä harhauttajana päivittäisten huolten lomassa.

Suurin hyötyhän on todettu tulevan säännöllisestä 30min tai pidempään kestävästä liikkumisesta ja on kuitenkin ihan ok aloittaa vähemmällä määrällä. Hyvin lyhyistäkin liikkeellä olon hetkistä voidaan saada päivän mittaa helposti koottua hyödyllisiä liikkeelle panevia rutiineja.

Tässä muutama ehdotus siihen:

• Laita musiikki soimaan ja tanssi hetki (esim. lasten kanssa)

• Vie koira lenkille kesken työpäivän

• Merkitse kalenteriin pieni pyörälenkki (kokeile jotain ihan uutta)

• Osallistu etäyhteydellä jumppatunnille/katso jumppavideo youtubesta

• Wii Meidän lapset rakastu noppapeliin jossa toinen noppa määräsi[/caption] kapulat esiin ja lasten kanssa videopelien maailmaan / pingispöytä esiin ja autotalliin pelaamaan

Meidän lapset rakastu noppapeliin jossa toinen noppa määräsi määrän ja toinen ennalta laaditusta listasta vaikka ne kyykkyhypyt

Meidän lapset rakastu noppapeliin jossa toinen noppa määräsi

 

Vinkki 5: Ole yhteydessä muihin

Näissä poikkeusoloissa voi yhtä lailla pitää ystäviin, sukulaisiin työkavereihin yhteyttä, ehkä eri keinoin kuin ennen mutta ihmiskontaktit kasvattavat omaa resilienssiä ja auttaa hallitsemaan stressiä. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että pieni verkosto läheisiä kavereita vaikuttaa vahvasti hyvinvointiimme estäen masennusta ja ahdistuneisuuden tunteita. Mielessä kannattaa kuitenkin pitää, että muut eivät pysty vaikuttamaan sinun stressiisi, he voivat vaan olla hyviä kuuntelijoita. Kokeilla voi vaikka:

 • Etäkahvittele työkaverin tai pomon kanssa
 • Kutsua tuttava verkon välityksellä lounaalle
 • Soitella säännöllisesti jonkun läheisesi kanssa
 • Lähettää ”vanhanaikainen” mitä kuuluu sähköposti vanhalle tuttavalle
 • Luoda muutaman ystävän kanssa mitä kuuluu Whats App ryhmä
 • Laittaa kalenteriin perheelle juhlallisempi ruokailuhetki
 • Liittyä uuteen virtuaaliseen harrastusryhmään
No alt text provided for this image

Vinkki 6: Jätä kalenteriin aikaa vain olla

Vaikka monella meistä on tällä hetkellä enemmän rooleja arjen pyörityksessä kuin yleensä pitää itselleen kuitenkin jättää aikaa vain olla. Nämä ovat tärkeitä hetki pysähtyä miettimään miltä tämä kaikki tuntuu ja miksi asiat tuntuvat siltä. Onko syytä hidastaa tahtia vai voiko olla tehokkaampi omassa tekemisessä ja mistä se stressin tuntu todella kumpuaa. Jos koskaan ei pysähdy asiaa edes miettimään niin tulee seinä vastaan ennen pitkää. Tee päivittäin jotain mistä nautit. Jätä kalenteriin tyhjää. Naura (nauru on paras lääke stressistä elpymiseen) kokeile uutta tapaa rentoutua ja tee sitä säännöllisesti.

Vinkki 7: Hallitse aikaasi paremmin

Meillä kaikilla on vuorokaudessa tasan sama määrä tunteja, mutta kuinka ollakaan toiset pystyvät kuitenkin samassa ajassa saavuttamaan paljon enemmän asioita. Jos tuntuu että oma ajanhallinta on retuperällä ja asiat jäävät tekemättä ja ne siirtyy taas seuraavan viikon tehtävä listalle voi sekin olla yksi todella iso stressin aiheuttaja elämässä. Onneksi tähänkin asiaan löytyy keinoja tilanteen muuttamiseen.

Äärimmäisen tärkeätä on muistaa olla täyttämättä kalenteria tunnista tuntiin. Meillä on usein tapana vähätellä tarvittavaa aikaa jonkin asian suorittamiseen mutta kun tietoisesti jättää tyhjää tilaa tehtävien ja suoritettavien asioiden väliin tulee ne asiat todennäköisemmin tehtyä. Silloin jää aikaa mietiskelylle, suunnittelulle ja jos aikataulu pettää niin se ei ole enää katastrofi, kun on aikapuskuri, joka ei kaada tekemättömiä asioita niskaasi.

Priorisoi tehtäviä asioita ja suorita niitä listalta tärkeysjärjestyksessä. Epämiellyttävät ja stressaavat asiat kannattaa hoitaa alta pois ja vasta sitten siirtyä mukavampiin ja helpompiin asioihin, näin päiväsi soljuu mukavampia asioita kohti. Pätki isot projektit pienempiin eriin. Iso projekti voi tuntua hankalalta edes aloittaa, ellei sitä pilko pienempii tehtäviin. Yksi hallittavissa oleva pala kerrallaan on mukavampi edetä kuin hukuttaa itsensä ahdistavaan kaaokseen.

Delegoi vastuuta. (Jos voit). Me työtä tekevät kotiopettajat ja äidit herkästi tällaisessa poikkeustilassakin hamstrataan itsellemme kaikki vastuu vaikkakin perheessä saattaisi olla toinenkin kykenevä aikuinen jakamaan taakkaa. Opettajille voidaan jättää vastuu opettamisesta ja puolisolle mahdollisuuksien mukaan osa päivän arjen pyörittämisestä ja jos tällaista mahdollisuutta ei ole niin on kuitenkin hyvä muistaa, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia ja osa asioista on jätettävä seuraavalle päivälle.

Vinkki 8: Syö hyvin

Me kaikki tiedämme tämän. Terveellinen ruoka, liikunta ja ulkoilma tekee meille hyvää. Unohtuuko se stressin keskellä? Onko silloin aikaa tai energiaa miettiä mitä suuhunsa laittaa? Harvemmin mutta tähä kannattaa panostaa. Terveellinen ruoka on yhteydessä mielialaamme ja siihen miltä meistä tuntuu.Terveelliset vitamiinipitoiset ruoat auttavat meitä paremmin karkottamaan stressin ja voimaan fyysisesti paremmin stressaavien aikojen koittaessa. Jo pienet askeleet kofeiinin ja sokerin vähentämisessä on hyvä alku ja se riittävä uni.

Vinkki 9: Opettele helpottamaan stressiä siinä hetkessä

Tähän on yhtä monta keinoa kuin on ihmistäkin mutta ensimmäinen ja helpoin tapa on hengittää syvään. Pysähtyä ja ota vähän aikaa havainnoida miltä mikäkin asia tuntuu. Toisilla auttaa, kun katsoo mukavaa valokuvaa tai kuuntelee hyvää musiikkia, tai haistaa jotakin ihanaa. Toiselle toimii Toinen aisti paremmin kuin toinen mutta kokeilemalla löytyy itselle se tehokkain tapa.

3 Opettele helpottamaan stressiä siinä hetkessä

Tunnetaito etävalmennukset ovat oiva keino herätellä näitä meissä kaikissa piileviä taitoja eloon tässäkin poikkeuksellisessa ajassa. Vaikka tuntuisi että nyt ei ole aika pysähtyä niin pysähtyminen on oikeastaan tehty meidän puolesta ja. Nyt voi valita haluaako kehittää itseään ja tapaa jolla itse toimii paremmaksi jotta selviää stressistä ja muista tunteista ja osaa hyödyntää omia voimavaroja pitkäjänteisesti.

Seuraavaan Adeptuksen ja Genos Internationalin Tunnetaidot työelämässä etävalmennukseen voi ilmoittautua tästä:

https://www.adeptus.fi/tunnetaidot-tyoelamassa-0

Toivottavasti tavataan linjoilla!

Lähdeluettelo:

Genos International, Tunnetaidot työelämässä valmennus, 2019

Robinson, L., Smith, M. and Segal, R., 2019. Stress Management. [online] HelpGuide.org. Available at: <https://www.helpguide.org/articles/stress/stress-management.htm> [Accessed 27 March 2020].

Close Menu

Get in Touch Today

Helinä Mellanen

I thrive through training leaders and employees to utilize recent research findings on learning to use our emotional intelligence skills in the working environment

A: Lautatarhankatu 10, 00580 Helsinki
T: +358 400 515 969
E: helina@helinamellanen.com